Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Google earth και ψαρότοποι - psarotopoi

Google earth  και ψαρότοποι 

Το Google earth είναι ένα λειτουργικό πολυεργαλείο το οποίο έχει γίνει πλέον της «μόδας» τα τελευταία χρόνια αφού ο καθένας μπορεί να το αποκτήσει εύκολα από το διαδίκτυο προσφέροντας παρέχοντας διάφορες χρήσιμες πληροφορίες παγκοσμίως. 

Πως μπορεί όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα να βοηθήσει έναν ψαροντουφεκά στις εξορμήσεις του;


  1. ΕΎΚΟΛΗ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΨΑΡΌΤΟΠΩΝ:

    Με ένα απλό zoom στον Ελλαδικό χώρο μπορείς εύκολα να διακρίνεις κυρίως στις παράκτιες περιοχές τους βραχώδης βυθούς οι οποίοι διακρίνονται κυρίως με σκούρο χρώμα σε σχέση με τους αμμουδερούς βυθούς που έχουν λευκό χρώμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου η ανάλυση των αεροφωτογραφιών δεν είναι πολύ καλή με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η καλή ευκρίνεια.
    googleearthpsarontoufeko2


  2. MΈΤΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΆΣΕΩΝ:

    Μια πολύ σημαντική λειτουργία που μπορεί να προσφέρει το Google earth είναι η χάραξη και μέτρηση αποστάσεων που σας ενδιαφέρει σε ναυτικά μίλια. Αυτό επιτυγχάνεται ακολουθώντας την εξής διαδρομή:
    Γραμμή μενού → Εργαλεία → Χάρακας. Εδώ επιλέγετε την μονάδα μέτρησης αποστάσεων που σας ενδιαφέρει(ναυτικά μίλα, χιλιόμετρα κ.α.). Επίσης μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να μετρήσετε μία ευθεία γραμμή ή μία διαδρομή. Αφού κάνετε αυτές τις δυο επιλογές, βάζετε σε μια άκρη το παράθυρο που ανοίξατε και με συνεχόμενα κλικ στη περιοχή που θέλετε, χαράζετε την πορεία που σας ενδιαφέρει μετρώντας αυτόματα την απόσταση. Αυτό, για τους ψαροντουφεκάδες, είναι πολύ χρήσιμο στα μακρινά ταξίδια όπου μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις, τον χρόνο που θα χρειαστείτε και φυσικά το καύσιμο που πρέπει να καταναλώσετε το οποίο  όλο και ακριβαίνει.
    googleearthpsarontoufeko3
3
  1. Χάραξη διαδρομών:

    Mια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία που μπορεί να σας βοηθήσει στις εξορμήσεις σας είναι η χάραξη και αποθήκευση των διαδρομών που κάνετε με το σκάφος σας. Αυτό επιτυγχάνετε ακολουθώντας την εξής διαδρομή:
    Γραμμή μενού → Προσθήκη → Διαδρομή. Εδώ μπορείτε να ονομάσετε την διαδρομή που θέλετε να χαράξετε να δώσετε συγκεκριμένο χρωματισμό ώστε να ξεχωρίζετε τις διαδρομές σας και να σημειώσετε διάφορα στοιχεία όπως την απόσταση που θα διανύσετε, τον χρόνο του ταξιδιού σας  κ.α. Αφού κάνετε αυτές τις επιλογές, βάζετε σε μια άκρη το παράθυρο που ανοίξατε και με συνεχόμενα κλικ στη περιοχή που θέλετε χαράζετε την διαδρομή που σας ενδιαφέρει. Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη κυρίως στους ψαροντουφεκάδες που δεν διαθέτουν gps.
    googleearthpsarontoufeko4
  2. Σύνδεση με gps:

    Όσοι ψαροντουφεκάδες διαθέτετε gps στο σκάφος σας το Google earth μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αποθήκευσης των στοιχείων που έχετε κρατήσει κατά την διάρκεια του ψαροντούφεκου. Συνδέετε το gps στον υπολογιστή σας και με την εξής διαδρομή μπορείτε να περάσετε στον χάρτη του Google earth τα αποθηκευμένα σημεία σας ή τις διαδρομές σας:
    Γραμμή μενού → Εργαλεία → Gps. Επιλέγετε τον τύπο του gps που διαθέτετε(Garmin, Magellan αλλά και άλλους τύπους παρόλο που δεν αναφέρεται) και ποια στοιχεία θα θέλατε να περάσετε στον χάρτη του Google earth, σημεία διαδρομής, δρομολόγια και τις διαδρομές σας κατά το ψαροντούφεκο, πάντα σε συντεταγμένες του διεθνούς γεωγραφικού συστήματος συντεταγμένων.
    googleearthpsarontoufeko5
  3. Σήμανση Ψαρότοπων:

    Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε gps με αποθηκευμένους χάρτες ή οι χάρτες που διαθέτει είναι χαμηλής ανάλυσης τότε αυτή η λειτουργία του google earth θα σας βοηθήσει να κρατάτε το αρχείο σας ενημερωμένο για τους ψαρότοπους που κάνετε ψαροντούφεκο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετατρέψετε τις συντεταγμένες του gps σας από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Συντεταγμένων(ΕΓΣΑ 87) που συνήθως μετρούν, σε παγκόσμιο που διαθέτει το Google earth. Σε αυτή την περίπτωση σημειώνετε τις συντεταγμένες που χρειάζεστε στο αρχείο σας και ακολουθείτε την έξης διαδρομή ώστε να τις περάσετε στους χάρτες του Google earth.
    Γραμμή μενού → Προσθήκη → Σήμανση μέρους. Εδώ σας εμφανίζεται ένα παράθυρο στο οποίο μπορείτε να σημειώσετε τις συντεταγμένες του σημείου που θέλετε να αποθηκεύσετε. Οι συντεταγμένες αναφέρονται στο Διεθνές Σύστημα Συντεταγμένων και όχι στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Συντεταγμένων(ΕΓΣΑ 87), που αναφέραμε προηγουμένως, με Γεωγραφικό πλάτος στο Βόρειο(North) και Ανατολικό(East) ημισφαίριο. Επίσης εκτός από την ονομασία του σημείου σας μπορείτε να επιλέξετε χρώμα, κλίμακα και σχέδιο.
    googleearthpsarontoufeko6
  4. Ο καιρός στο Google Earth:

    Και πως θα μπορούσε να λείψει η πρόγνωση του καιρού από ένα τέτοιο σύγχρονο εργαλείο; Με το που ανοίξετε το πρόγραμμα του google earth κάτω αριστερά σας εμφανίζεται η μπάρα των πληροφοριών που θα θέλατε να υπάρχουν στην οθόνη σας. Εδώ επιλέγετε το εικονίδιο του καιρού και αποκτάτε μια σφαιρική άποψη για τον καιρό ανά τον κόσμο. Σφαιρική όμως... 
    googleearthpsarontoufeko7
Εν κατακλείδι, το google earth θα μπορούσε να αποτελέσει για κάθε ψαρa, που δεν διαθέτει σύγχρονο gps ή δεν διαθέτει καθόλου gps, μια λειτουργική μηχανή αναζήτησης και αποθήκευσης χρήσιμων πληροφοριών, είναι ένα ημερολόγιο για το ψαρa

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>