Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΤΡΑΤΕΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ


ΤΡΑΤΕΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ
Ανενόχλητες συνεχίζουν οι τράτες στην Ελλάδα την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου μας. Ενώ στις περισσότερες χώρες έχει απαγορευτεί η… δράση τους, στη χώρα μας συνεχίζουν ανενόχλητες το καταστρεπτικό τους έργο. Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός, πως  πληρώνουμε υπέρογκα ποσά ως πρόστιμο για την παράταση της απαγόρευσης που έχει παραχωρήσει στους ψαράδες, αφού εναντιώνεται στην κοινοτική οδηγία.
trata1
21/03/10. Η γνωστή κόκκινη τράτα, λίγα μέτρα από την ακτή !!!

Στην περιοχή του Λαυρίου, ο φωτογραφικός μας φακός συνέλαβε τη γνωστή κόκκινη τράτα (πεζότρατα), για μια ακόμη φορά να καταστρέφει το θαλάσσιο πλούτο ακόμα και μέσα στον κόλπο της κεντρικής παραλίας της περιοχής του Βρωμοπουσίου, μόλις μερικά μέτρα από την ακτογραμμή.


trata2Την καταστρεπτικότερη μορφή τράτας, αποτελεί η μηχανότρατα, η οποία στην κυριολεξία σκουπίζει το βυθό, καταστρέφοντας οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο της.   Απαγορεύεται να προσεγγίσει την ακτή, σε απόσταση μικρότερη του 1 νμ (1855 μέτρα). Φυσικά κάτι τέτοιο πάρα πολλές φορές δεν τηρείται, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να βλέπουμε το βυθό να ερημώνει από ζωή…

Εδώ θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το παράδοξο της Ελληνικής πολιτείας, η οποία απαγορεύει στον ερασιτέχνη να ψαρέψει λίγα κιλά ψάρια με δίχτυα, αλλά επιτρέπει στις τράτες να συνεχίζουν να ψαρεύουν τόνους ψαριών καθημερινά.

Η τράτα, είναι συρόμενο δίχτυ. Αποτελείται από ένα μεγάλο σάκο, κατασκευασμένο από δίχτυ με ψιλό μάτι και από δύο δίχτυνα πτερά (μπάντες) αραιότερου διχτυού. Όπως σέρνει η τράτα το δίχτυ, εγκλωβίζονται τα ψάρια μέσα σε αυτό και καταλήγουν στο τελείωμα του διχτυού (σακούλα).
trata3
Παλαιότερη φώτο (5/11/2009). 
Κατά τη διαδικασία αυτού του τρόπου ψαρέματος, οτιδήποτε έχει ζωή πεθαίνει, ακόμα και ο γόνος ή τα πολύ μικρά ψάρια τα οποία είναι κάτω του επιτρεπτού ορίου αλίευσης. Η τράτα μετά το δυναμίτη, αποτελεί τον καταστρεπτικότερο τρόπο αλίευσης, με ολέθρια αποτελέσματα. Είναι το λιγότερο επιλεκτικό από όλα τα αλιευτικά εργαλεία, με παρεμπίπτοντα αλιεύματα και απορρίψεις που φτάνουν το 44% κατά μέσο όρο ετησίως. Αυτό σημαίνει μη εμπορεύσιμους θαλάσσιους οργανισμούς, που αλιεύονται και μετά απορρίπτονται νεκρά στη θάλασσα, μετατρέποντας έτσι σε τροφή για γλάρους…
Όταν η θάλασσα ερημώνει από ζωή, με την υπέρ-αλίευση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, δε μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε τα σημάδια της φύσης και να μένουμε αμέτοχοι θεατές. Τασσόμαστε υπέρ της αλιείας. Ολοι μας πρέπει να έχουμε το δικαίωμα στο φρέσκο υγιεινό ψάρι, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε και οικολογική συνείδηση. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, δυστυχώς ψάρια θα βλέπουμε μόνο στα κλουβιά των ιχθυοτροφείων.

Υ.Γ. 
Πιθανόν να αναρωτιέστε και εσείς το λόγο για τον οποίο ως χώρα δεχόμαστε να πληρώνουμε πρόστιμο επειδή δεν έχουμε ακόμα απαγορέψει τις τράτες. Ισως να προβληματίζεστε που τις αφήνουμε ανενόχλητες να καταστρέφουν το θαλάσσιο πλούτο μας. Δικαιολογίες υπάρχουν αρκετές. Οι πληροφορίες όμως που έχουμε, πως κάποιες ανήκουν σε γνωστούς πολιτικούς, πιστεύουμε πως θα σας λύσει αρκετές από τις απορίες σας…

Υπάρχει και η άλλη πλευρά...
Από Κεφαλονιά ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις, σχετικά με τα όσα αναφέρουμε για το καταστροφικό έργο της τράτας. Συγκεκριμένα, το μέλος οικογενείας ψαράδων που συνομιλήσαμε και το οποίο συνεχίζει την παράδοση του συγκεκριμένου τρόπου ψαρέματος από πάππου προς πάππου, υποστήριξε πως αποτελεί μια οικολογική μέθοδο αλιείας.
Το ψάρεμα με τράτα, έχει αρκετές παραλλαγές. Υπάρχει  η πεζότρατα, η ανεμότρατα κλπ. Κάποιες από αυτές, όντως προκαλούν καταστροφές και κάποιες όχι υποστήριξε ο παραπάνω επαγγελματίας, ο οποίος μάλιστα αποτελεί γνωστό ενεργό μέλος του οικολογικού κινήματος, με αρκετά δείγματα γραφής στο χώρο. 
Φυσικά ο Organic Life στα πλαίσια της δεοντολογίας και της σφαιρικής αντιμετώπισης ενός θέματος, θα δώσει βήμα και θα προβάλλει την άποψη των επαγγελματιών του χώρου. Με μεγάλο λοιπόν ενδιαφέρον περιμένουμε να λάβουμε και να δημοσιεύσουμε την άλλη… όψη του νομίσματος !!!
organiclife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>