Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ Τα προσόντα του Ελληνα



Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ  Τα προσόντα του Ελληνα

Κείμενο: Νίκος Φωτακόπουλος (fotako@pegasus.gr)
Κάθε φέτος και καλύτερα! Αυτό ισχύει για την εξέλιξη του Ελληνικού Ιχνηλάτη που πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο, τουλάχιστον... μορφολογικά. Γύρω στα ...... νέα κουτάβια γράφτηκαν στα γενεαλογικά βιβλία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος το 2009, αποδεικνύοντας -και μέσα από τη στατιστική- την άνοδο του ενδιαφέροντος για την καθαρόαιμη εκδοχή της εθνικής μας φυλής. Και όλα αυτά όταν οι... «ανταγωνιστικές» ξένες φυλές όπως τα Γιούρα, τα Σεγκούτσι, τα Πορσελέν κλπ., γνωρίζουν ανάλογη πληθυσμιακή ανάπτυξη. Προφανώς οι λαγοκυνηγοί εκτιμούν όλο και περισσότερο τις καθαρόαιμες φυλές παραμερίζοντας σιγά-σιγά τις εμμονές περί ανωτερότητας του... κάθε είδους μιγά... Μπορεί να καθυστέρησε αυτή η εξέλιξη και η στροφή στις καθαρόαιμες φυλές ιχνηλατών για καμιά... τριανταριά χρόνια, αλλά τελικά ήρθε έστω και με αργούς ρυθμούς.


Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης κρατάει σήμερα τα πρωτεία στις προτιμήσεις των λαγοκυνηγών και των «γουρουνάδων». Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της εργασίας του και οι δεξιότητές του στο κυνήγι του λαγού; Ο Ομιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη μας δίνει τον ορισμό για την εργασιακή ταυτότητα της φυλής.
Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης, είναι γέννημα αυτού του τόπου, κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και του λαού του. Ενας από τους καλύτερους ιχνηλάτες - διώκτες, που έχει προσαρμοστεί πλήρως στα δύσκολα βουνά της χώρας μας, σε βαθμό που κανένα άλλο κυνηγόσκυλο να μην μπορεί να τον συναγωνιστεί στην αντοχή και στην ευκολία που ψάχνει και κινείται στα πετρώδη εδάφη.
Μπορεί να κυνηγά εξαιρετικά τόσο μόνος του, όσο κατά ζεύγη ή και σε αγέλη, αρκεί να έχει μάθει από μικρός στο ομαδικό κυνήγι. Προικισμένος με πολλές ικανότητες και «σκληρό» ταμπεραμέντο, μπορεί να κυνηγά όλη την ημέρα ανεξαρτήτως καιρού.
Είναι ιχνηλάτης - διώκτης «παντός θηράματος, παντός καιρού... και παντός βουνού»! Εχει έμφυτο και πολύ ανεπτυγμένο το πάθος για το κυνήγι το οποίο εκδηλώνει πολύ νωρίς. Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται βιασύνη στην εκπαίδευση, για να αποφεύγονται ανεπανόρθωτα λάθη.
Ενας άξιος Ελληνικός Ιχνηλάτης, που κληρονόμησε τα προσόντα της φυλής του, καλά γυμνασμένος και προπονημένος, πρέπει να κατέχει και να βελτιώνει χρόνο με τον χρόνο τρεις βασικές ιδιότητες:
α) Σωστή και γρήγορη ιχνηλασία.
β) Εξυπνο και βροντερό ξεφώλιασμα.
γ) Ατελείωτη δίωξη.

Οταν αφεθεί ελεύθερος στον κυνηγότοπο, αρχίζει αμέσως κινούμενος
γρήγορα την έρευνα νωπού ίχνους με τη μύτη στο έδαφος, κάνοντας
κύκλους για να καλύπτει τον χώρο καλύτερα. Οταν βρει
ίχνη σταματά για λίγο να τα μελετήσει, για να αναγνωρίσει αν είναι
νωπά (φρέσκα - πρωινά) ή παλαιότερα (της νύχτας).
Αν τα ίχνη είναι πρωινά, κουνάει έντονα την ουρά και βγάζει δυο-
τρεις χαρούμενες φωνές (άλλοτε ναι, άλλοτε όχι) που δηλώνουν ότι
έπιασε φρέσκο ντορό. Αμέσως μετά προσπαθεί με πάθος να
ακολουθήσει αυτά τα ίχνη, χωρίς να τα χάσει, για να φτάσει γρήγορα
στο μέρος που έχει κρυφτεί ο λαγός. Οταν είναι σίγουρος ότι ακολουθεί σωστά τα ίχνη του λαγού, ξαναβάζει λίγες φωνές ή όχι, που πολλές φορές αλλάζουν, γίνονται χαρούμενες, κοφτές ή γκρινιάρικες, οπότε ο κυνηγός αντιλαμβάνεται ότι πρέπει γρήγορα να βρεθεί στην κατάλληλη θέση.
Αλλες φορές, όταν το μέρος του επιτρέπει, ο άξιος σκύλος αφού
ξεχωρίσει τα ίχνη, τα ακολουθεί πολύ γρήγορα με τη μύτη στο έδαφος,
φτάνοντας στο σημείο που κρύβεται ο λαγός, με αποτέλεσμα το θήραμα
να φεύγει πριν προφτάσουν οι κυνηγοί να πιάσουν θέση. Η ταχύτητα
της έρευνας πρέπει να συνοδεύεται με την καλή συνεργασία σκύλου
και κυνηγού για να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα.
Ο λαγός συνηθίζει να κάνει πάρα πολλά κόλπα όλη τη νύχτα και
ειδικά το πρωί, πριν καταλήξει στην κατάλληλη θέση που θα
κρυφτεί. Εδώ είναι που ο Ελληνικός Ιχνηλάτης φανερώνει τη μεγάλη του αξία. Σταματά και μελετά τα ίχνη με πείσμα, συνεχίζοντας την ιχνηλασία με τη μύτη στο έδαφος προσεκτικά, προς αποφυγή του λάθους.
Αν ο σκύλος είναι έμπειρος, δεν γελιέται εύκολα από τα
κόλπα του λαγού. Και χωρίς να καθυστερεί, ξεχωρίζει τα σωστά
ίχνη, ψάχνοντας σταθερά με σιγουριά, χρησιμοποιώντας το μυαλό
και την εμπειρία του.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ορισμένα ζώα παρουσιάζουν διάφορα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όταν πλησιάζουν τη θέση που κρύβεται ο λαγός (π.χ. αλλαγή στη φωνή ή τρέμουλο στο σώμα, χωρίς φωνή ή σηκώνουν την τρίχα στη ράχη, ορθώνοντας την ουρά και τεντώνοντας το κεφάλι μπροστά με όλες τις αισθήσεις τεντωμένες).
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν Ελληνικοί Ιχνηλάτες
που βάζουν περισσότερες φωνές κατά τη διάρκεια της ιχνηλασίας
και άλλοι οι οποίοι δεν βγάζουν φωνές, έως ότου ξεφωλιάσουν τον
λαγό (και μόνο στη δίωξη αρχίζουν να φωνάζουν ρυθμικά).
Στο ξεφώλιασμα του λαγού, ο Ελληνικός Ιχνηλάτης ορμάει με μεγάλη επιθετικότητα και ταχύτητα, βγάζοντας δυνατές φωνές, σαν να πνίγεται. Στη συνέχεια τον διώκει, καλπάζοντας με τις ώρες ώστε να τον αναγκάσει να επιστρέψει στο σημείο που έφυγε. Αυτό το γνωρίζουν οι κυνηγοί και τον περιμένουν να ξαναγυρίσει για να «μπλέξει» τα ίχνη του, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Ενας άξιος και έμπειρος Ελληνικός Ιχνηλάτης μπορεί σε 15 λεπτά να ξεφωλιάσει έναν λαγό, μπορεί όμως και να χρειαστεί μία ώρα και πάνω, αν ο λαγός έχει χρησιμοποιήσει όλα τα κόλπα που του έμαθε η φύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>