Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τα ψάρια για την υγεία των γυναικών

Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, προστατεύει τις γυναίκες από την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν να προτιμάται η κατανάλωση ψητών ή βραστών ψαριών, αφού τα τηγανιτά φαίνεται πως αλλοιώνουν τις ευεργετικές δράσεις των ψαριών. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τη δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών. Διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν συχνά ψάρι, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό μέσα σε αυτή τη δεκαετία (δηλαδή μια ωφέλεια ανάλογη περίπου με αυτήν που παρέχουν οι στατίνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Τα πιο ωφέλιμα ψάρια είναι αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά όχι παστά, επειδή το αλάτι ανεβάζει την πίεση του αίματος. Από την άλλη, οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, που περιέχουν σχετικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στον οργανισμό τους.

Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι η ωφέλεια του ψαριού έγκειται κυρίως στη βιταμίνη D και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Το εγκεφαλικό προκαλείται συνήθως από ισχαιμικό επεισόδιο, όταν φράζει μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα.

Πρόσφατα η ίδια σουηδική επιστημονική ομάδα είχε δημοσιεύσει μια παρεμφερή έρευνα στο ιατρικό περιοδικό «Stroke», που έδειχνε ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό.

Μια άλλη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα ,που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», συμπέρανε ότι το τηγανητό ψάρι αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η μελέτη -που αφορούσε περίπου 21.700 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών- τονίζει ότι αν και ουσιαστικά όλα τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η ωφέλεια εξαρτάται από τον τύπο του ψαριού και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά στους ανθρώπους να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, κυρίως με πολλά λιπαρά.

ΠΗΓΗ Τα ψάρια «ασπίδα» για την υγεία των γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>