Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ψάρεμα:Βασικές συμβουλές για να... βγάζετε λαβράκια

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δε μπορούν να ψαρέψουν επειδή δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για αυτό το ιδιαίτερα δημοφιλές -κατά τ’άλλα- hobby. Κι όμως! Το ψάρεμα είναι μία χαλαρωτική ευχάριστη ασχολία με την οποία μπορεί να καταπιαστεί ο καθένας, αρκεί να σέβεται τις οικολογικές επιταγές που αφορούν την προστασία του πληθυσμού προσταυτευόμενων ειδών. 
Αν η η διαδικασία εκμάθησης του ψαρέματος είναι η μισή… αρχοντιά, η άλλη μισή είναι η τσιπούρα στη σχάρα…



Ας μη βιαζόμαστε, όμως, και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Προαπαιτούνται κάποια απλά βήματα για να εντοπίσουμε το στόχο μας, να εξοπλιστούμε κατάλληλα και να στοχεύσουμε διάνα! Ποια είναι αυτά;

Εντοπίστε το!

Για να πάμε για ψάρεμα πρέπει πρώτα να ξέρουμε πού θα βρούμε τα ψάρια που θέλουμε. Ναι, τα ψάρια πάνε όπου έχει νερό, αρκετή τροφή, οξυγόνο και κάλυψη. Δεν ζούνε όμως όλα τα ψάρια στα ίδια νερά. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητά τους, όπως ποσότητα αλατιού, ποσότητα οξυγόνου, είδος και ποσότητα τροφής, θερμοκρασία νερού, περιοχές κάλυψης (για να κρύβονται), περιοχές αναπαραγωγής.

Έτσι, για παράδειγμα, η αθερίνα είναι αφρόψαρο -γι’αυτό ψαρεύεται και με απόχη- που εντοπίζεται όμως και σε βαθύτερα νερά, ενώ όταν γυαλίζει συνήθως κοιμάται. Ο κέφαλος, από τα πρώτα ψάρια των ερασιτεχνών, βρίσκεται σε λιμάνια και αμμουδιές και συχνά γλύφει το δόλωμα και το αφήνει. Οι δράκαινες βρίσκονται σε βαθύτερα νερά και αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες. Τα μελανούρια«κυκλοφορούν» σε αμμουδερούς βυθούς, ενώ οι σαργοί και οι τσιπούρες σε βραχώδεις βυθούς. Το λαβράκι πάλι το βρίσκουμε παντού.

Καβαλήστε το… καλάμι
Το πρώτο μας βήμα στο να μάθουμε να ψαρεύουμε είναι να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Υπάρχουν πολλά σύνεργα ψαρέματος που χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους. Για τα πρώτα μας βήματα, όμως, δεν χρειάζεται να μπλεχτούμε με πολύπλοκα και ενδεχομένως επικίνδυνα εργαλεία.

Το βασικότερο όλων είναι το καλάμι. Το καλάμι μας μπορεί να είναι φτιαγμένο από καλαμιά, μπαμπού ή ένα ευθύ κλαδί δέντρου. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τσικρίκι (που μοιάζει με κουβαρίστρα) με το καλάμι. Κόβουμε ένα κομμάτι πετονιάς, μήκους όσο το καλάμι, δένουμε την πετονιά στην άκρη του και στην άκρη της πετονιάς δένουμε το γάντζο. Πάνω από το γάντζο δένουμε ένα βαρίδι. Με το βαρίδι μπορούμε εύκολα να ταλαντεύσουμε την πετονιά και να κρατήσουμε το δόλωμα (ψωμοτύρι, σκουλίκι, πεταλίδα) κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>