Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Δαγκώματα φιδιών



Δαγκώματα φιδιών

Μόνο η οχιά αποτλεί πραγματικό κίνδυνο για το σκυλί. Το δηλητήριο που περιέχεται στους αδένες της οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός μικρού διαύλου με τα δόντια του φιδιού, ασκεί πολλές τοξικές επιδράσεις.

Ανάμεσα στις δραστικές επικίνδυνες επιδράσεις, μπορούμε να αναφέρουμε εκείνες από τις νευροτοξίνες (που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα), τις μυοτοξίνες (που προκαλούν μια αλλοίωση των μυικών ινών) και τις αιματοξίνες. Αυτές οι τελευτείες επιφέρουν την μαζική καταστοφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλώντας διαταραχές της πηκτικότητας και τον σχηματισμό θρόμβων που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Το σκυλί γίνεται θύμα της αστραπιαίας επίθεσης του ερπετού που είτε έχει πατήσει είτε προσπαθεί να δαγκώσει. Έτσι συνήθως οι προσβολές επέρχονται στα πρόσθια μέλη, ή δυστυχώς στο πρόσωπο (μουσούδι, ρύγχος, γλώσσα). Όταν κοιτάξουμε με προσοχή, θα δούμε δύο μικρές αιμορροούσες τρύπες που υποδεικνύουν το σημείο που δάγκωσε το φίδι. Ένα πρήξιμο γίνεται αμέσως φανερό στο σημείο του δαγκώματος. Στις σοβαρές περιπτώσεις το σκυλί πέφτει σχεδόν αμέσως σε κατάσταση σοκ.


Πηγή:Το τέλειο βιβλίο του κυνηγού.


Πρώτες βοήθειες στο σκυλί.

Σταματήστε το σκυλί και περιορίστε τις κινήσεις του. Τα δαγκώματα φιδιών είναι εξαιρετικά επίπονα. Εφαρμόστε έναν επίδεσμο αν αυτό είναι εφικτό επάνω από το δάγκωμα. Πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός για να κρατήσει το φλεβικό αίμα από την επιστροφή στην καρδιά. Μεταφέρετε το σκυλί όσο το δυνατό πιο γρήγορα στο κτηνίατρο. ΜΗΝ εφαρμόσετε περίδεση πάνω στην πληγή, ΜΗΝ ανοιγετε το τραύμα με μαχαίρι, ΜΗΝ ρουφάτε το δηλητήριο.


Πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο.

Ξαπλώστε τον πάσχοντα. Πείτε του να μείνει ήρεμος και ακίνητος. Ξεπλύνετε το τραύμα καλά και στεγνώστε το με καθαρή γάζα. Κρατήστε την καρδιά πάνω από το επίπεδο του τραυματισμένου μέρους για να παραμείνει το δηλητήριο τοπικά. Συμπιέστε το μέλος πάνω από το τραύμα με επίδεσμο. Ακινητοποιήστε το τραύμα. Μεταφέρετε τον πάσχοντα όσο το δυνατό πιο γρήγορα στο νοσοκομείο. ΜΗΝ εφαρμόσετε περίδεση πάνω στην πληγή, ΜΗΝ ανοιγετε το τραύμα με μαχαίρι, ΜΗΝ ρουφάτε το δηλητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>