Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Υπέρ μίας βιώσιμης αλιείας τάσσονται 9 στους 10 Ελληνες


Εννέα στους δέκα Ελληνες δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο τους, την ίδια στιγμή που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό αυτά να αποτελούν προϊόν βιώσιμης αλιείας
Υπέρ μίας βιώσιμης αλιείας τάσσονται 9 στους 10 Ελληνες
Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς
Εννέα στους δέκα Ελληνες δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο τους, την ίδια στιγμή που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό αυτά να αποτελούν προϊόν βιώσιμης αλιείας.


Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το WWF σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με στόχο να αποτυπωθεί η στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς τη βιώσιμη αλιεία. Το ποσοστό δε των Ευρωπαίων πολιτών που επιθυμεί μια θαρραλέα αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ε.Ε., ανέρχεται στο 78%.
Φαίνεται πως παρά την ελλιπή ενημέρωση τους, Ελληνες και υπόλοιποι Ευρωπαίοι, οσμίζονται πως το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Η δις αναθεωρημένη ΚΑλΠ (1992, 2002) δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει μία πραγματικά βιώσιμη αλιεία εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Πολλά ευρωπαϊκά ιχθυο-αποθέματα είναι υπεραλιευμένα και εμβληματικά είδη, όπως ο μεσογειακός ερυθρός τόνος βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Το μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών είναι ηχηρό και έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει προς έγκριση, την πρότασή της για αναθεώρηση της ΚΑλΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών-μελών. Αυτός είναι και λόγος που το WWF παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας, ελπίζοντας πως θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα μίας πραγματικά νέας και τολμηρής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες επιθυμούν το αυτονόητο, τη βιωσιμότητα των ιχθυο-αποθεμάτων και για τις επόμενες γενιές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεσα από μία ουσιαστική αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα είναι η ευκαιρία να εξασφαλίσουμε το μέλλον των ψαριών και των ψαράδων μας», τονίζει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>