Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Νεκρά τσακάλια στο Δέλτα Νέστου



Ειδικότερα, προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, εντόπισε μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 20 ημερών, τρία νεκρά τσακάλια στην επαρχιακή οδό Χρυσούπολης - Κεραμωτής, σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό Χαϊδευτό και στην επαρχιακή οδό Ερατεινού - Αγιάσματος, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος».
Οπως διαπιστώθηκε, ο θάνατος των ζώων οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα ενώ περισυνελέγη γενετικό υλικό το οποίο στάλθηκε στο σωματείο «Δράση για την Αγρια Ζωή» για ερευνητικούς σκοπούς.

Το τσακάλι είναι ένα παμφάγο ζώο με μεγάλη οικολογική σημασία η οποία έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωματοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης τρέφεται και με είδη ζώων που προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ζώων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 ζώα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει σημαντική μείωση στην Ελλάδα.
Οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους, με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων.
Συνεπώς, ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος καθώς δεν υπάρχει και κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας έτσι ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>