Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

αιγαιο-πετρελαιο


Μια μορφή φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα!



 Μια μορφη φυσικου αεριου που ανακαλυφθηκε στην ελλαδα ειναι οι υδριτες αεριων. Η παρουσία των υδριτών στον Ευρωπαϊκό χώρο έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στην Κασπία Θάλασσα, στα στενά του Μπάρεντς και στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα στα υποθαλάσσια υβώματα του Αναξίμανδρου, ανατολικά της Ρόδου και νότια του κόλπου της Αττάλειας Που συναντώνται ευρήματα υδριτών στον ελλαδικό χώρο.



http://www.pyles.tv/PylesTV/files/90/909f5f7b-03d0-441f-8ae7-daa3d6f42ceb_300_268.jpgΥποθαλάσσια κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου -τα πρώτα στη Μεσόγειο- ανακαλύφθηκαν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες σε ηφαιστειακά ενεργή περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Μελέτες θα δείξουν στο μέλλον αν τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα. Το παγωμένο μεθάνιο (υδρίτης) εντοπίστηκε ύστερα από συστηματικές δειγματοληψίες σε ηφαίστεια που βρίσκονται στην περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς του Αναξίμανδρου, σε βάθος από 1.000 έως 3.000 μέτρα. Η οροσειρά του Αναξίμανδρου, μια περιοχή με ενεργά ρήγματα, βρίσκεται στη ζώνη όπου η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρωπαϊκή.

Οι Έλληνες επιστήμονες λένε πως υπάρχουν μέθοδοι μετατροπής του παγωμένου μεθανίου σε αέρια μορφή, όμως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πρέπει να γίνει ύστερα από οικονομοτεχνικές μελέτες αλλά και επιπλέον έρευνες που θα φανερώσουν την έκταση και τον όγκο των κοιτασμάτων.

Τέλος θα πρέπει να ερευνηθεί και η ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων υδριτών (στερεοποιημένου μεθανίου) που απαντάται στο σημείο επαφής των γεωλογικών πλακών όπως αυτή που υπάρχει μεταξύ της καταβυθιζόμενης, κάτω από τον Ελλαδικό χώρο, και της Αφρικανικής Πλάκας.

Στα σημεία επαφής δημιουργούνται οι υδρίτες. Το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείο Κρήτης ανακάλυψαν την ύπαρξη υδριτών νοτίως της Ρόδου. Αυτά τα κοιτάσματα (Gas Hydrate Mounts) μπορεί να επεκτείνονται μέχρι και την Λευκάδα.

Άρα η έρευνα για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση αυτών των πολύ πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να δημιουργήσει 3500 θέσεις εργασίας, και να αντλήσουμε 200000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου καλύπτοντας το 55% των ημερησίων αναγκών μας για 30 χρόνια εξοικονομώντας $6,2 δις ετησίως. Αντίστοιχο κέρδος μπορούμε να αποκομίσουμε από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες.

Stelios G
www.pyles.tv
/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>