Πέμπτη 7 Απριλίου 2011


Κίνδυνοι στο πιάτο μας
Κίνδυνοι στο πιάτο μας
Επειδή στο κυνήγι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του κρέατος που φέρνει στο σπίτι είναι ο ίδιος ο κυνηγός, θα πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά το θήραμα πριν το βάλουμε στην τσάντα.
Γι' αυτό τον λόγο η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, εξέδωσε ένα χρήσιμο οδηγό για τον έλεγχο του θηράματος στον κυνηγότοπο. Μάλιστα το φυλλάδιο εκδόθηκε λίγες μέρες πριν τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στους αγριόχοιρους της Βουλγαρίας. Ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης, με την επιμέλεια του Κυριάκου Σκορδά, ενημερώνουν με απλές συμβουλές και φωτογραφίες τους κυνηγούς για τα σημεία προκαταρκτικής εξέτασης της υγείας του θηράματος.
Καταρχάς όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, πρέπει στο κυνηγετικό σακίδιο να υπάρχουν χειρουργικά γάντια μιας χρήσης για να ελέγχουμε το θήραμα. Αλλωστε θα αγγίζουμε ένα ζώο που δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του και κάποιες ασθένειες των ζώων μεταφέρονται στον άνθρωπο.


Η εξέταση του ζώου αρχίζει με την παρατήρηση της συμπεριφοράς του πριν τη βολή. Αν παρατηρηθεί κάτι αντικανονικό στη συμπεριφορά του, πρέπει να μας οδηγήσει σε υποψίες για το εξεταζόμενο θήραμα. Στα μικρά θηράματα υπάρχουν ασθένειες που δεν φαίνονται εξωτερικά, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνες για όποιον έρθει σ' επαφή με το ζώο που τις μεταφέρει.
Στο μεγάλο θήραμα η σχολαστική εξέταση του σφαγίου και των σπλάχνων του θα μας φανερώσει όποια ανωμαλία υπάρχει και θα μας υποχρεώσει να το υποβάλουμε σε περαιτέρω κτηνιατρικό έλεγχο. Στους πίνακες που ακολουθούν θα δείτε βήμα-βήμα τις οδηγίες με τον τρόπο ελέγχου της υγείας του θηράματος τόσο στον κυνηγότοπο όσο και κατά την εκδορά του.
Αν ακολουθήσετε τη διαδικασία που παρουσιάζει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης στους πίνακες και διαπιστώσετε κάποια ανωμαλία, τότε οι ίδιες οι οδηγίες θα σας κατευθύνουν στο τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια με το κρέας. Εάν βρεθεί ανωμαλία μη καταγεγραμμένη στους πίνακες θα πρέπει να καλέσετε κτηνίατρο του Δημοσίου ή να στείλετε το ζώο μαζί με τα εντόσθιά του στο πλησιέστερο αγροτικό κτηνιατρείο. Εκεί θα το επιθεωρήσουν και θα εκτιμήσουν την κατάστασή του.
Συμβουλές
1. Καθαρίζουμε αμέσως το μικρό θήραμα από τα σάλια του σκύλου.
2. Λαγό, πέρδικα και αγριόχοιρο τα εκσπλαχνίζουμε άμεσα.
3. Κάνουμε την προκαταρκτική εξέταση υγείας.
4. Στην άδεια κοιλιακή χώρα του λαγού και της πέρδικας βάζουμε αρωματικά χόρτα της περιοχής (π.χ. θυμάρι, ρίγανη, κ.ά.).
5. Για τη μεταφορά των πουλιών χρησιμοποιούμε την πουλιάστρα ή την παραδοσιακή κυνηγετική τσάντα με το δίχτυ στην εξωτερική πλευρά, η οποία κάνει και για τον λαγό. Πρέπει πάντα το θήραμα να αερίζεται.
6. Η μεταφορά των θηραμάτων στην αδιάβροχη θήκη των σύγχρονων γιλέκων, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες, δεν είναι η σωστή μέθοδος.
7. Στον αγριόχοιρο μετά τον εκσπλαχνισμό και αν το ζώο πρέπει να συρθεί έως το αυτοκίνητο, η κοιλιά πρέπει να ραφτεί με σπάγκο και σακοράφα, για να μην εισχωρήσουν ξένα σώματα, όπως χώμα, φύλλα, κλπ.
8. Μόλις φτάσουμε στο σπίτι πρέπει αμέσως να προετοιμάσουμε το θήραμα πριν το καταψύξουμε. Τα πουλιά τα ξεπουπουλιάζουμε, τα εκσπλαχνίζουμε και τα “τσιρώνουμε”. Τον λαγό τον γδέρνουμε, τον τεμαχίζουμε και καθαρίζουμε τυχόν ακαθαρσίες, τρίχες κλπ. Το κρέας του αγριόχοιρου αφού το καθαρίσουμε από τυχόν ακαθαρσίες, τρίχες κλπ., το ξεπλένουμε με νερό για να φύγουν τυχόν κατάλοιπα πηγμένου αίματος και τέλος το τεμαχίζουμε σε μικρές μερίδες.
9. Αποθηκεύουμε το κρέας στην κατάψυξη τουλάχιστον για 30 μέρες πριν το καταναλώσουμε.
10. Ιδιαίτερα το κρέας του αγριόχοιρου αποφεύγουμε να το μαγειρέψουμε με άλλον τρόπο πλην της κατσαρόλας και πάντα με καλό βράσιμο. Μ' αυτό τον τρόπο καταπολεμούνται τυχόν αρρώστιες που δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευτούν όπως η τριχινέλα. Αποφεύγουμε το μαγείρεμα στον φούρνο ή τη σχάρα.
κείμενο: Αντώνης Μπληζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>