Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Κόκκινη απειλή στον Θερμαϊκό


«Ερυθρά παλίρροια» απειλεί μυδοκαλλιέργειες και ψάρια στον Θερμαϊκό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το αποκρουστικό θέαμα για τους περιπατητές της παραλίας συνοδεύεται από έντονη δυσοσμία. Μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης από το 1988, οι τρεις μικροοργανισμοί που προκαλούν το φαινόμενο

Το αποκρουστικό θέαμα και η δυσοσμία στην παραλία της Θεσσαλονίκης οφείλονται στο φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας»
Το αποκρουστικό θέαμα και η δυσοσμία στην παραλία της Θεσσαλονίκης οφείλονται στο φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας»


Η «ερυθρά παλίρροια» εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια στον Θερμαϊκό κόλπο, με ανθρωπογενή αίτια, κυρίως δηλαδή τα αστικά λύματα και τα λιπάσματα που καταλήγουν ακόμη και επεξεργασμένα στη θάλασσα. Ευνοείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ζέστη και ηλιοφάνεια. Οταν αποσυντίθεται το πλαγκτόν καταναλώνει οξυγόνο και δημιουργεί ασφυκτικά φαινόμενα στον κόλπο. Δυστυχώς, δεν μπορεί να εξαφανιστεί με τα καραβάκια της καθαριότητας. Πρέπει να κάνει τον «κύκλο» του για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, απειλεί μυδοκαλλιέργειες και ψάρια.

«Το ίδιο το σύστημα μόνο του θ' αντιμετωπίσει το φαινόμενο, που στηρίζεται σε τρεις κυρίαρχους οργανισμούς. Παρατηρούνται μόνιμα στον Θερμαϊκό από το 1988. Είναι ο Νοκτιλούλα, ο Προροσέντρουμ και ο Ντινοφίσις, που διαθέτει τοξικά στελέχη κι έχει συνδυαστεί με προβλήματα στους ζωικούς υδρόβιους οργανισμούς. Απειλούνται δηλαδή τα ψάρια και οι μυδοκαλλιέργειες, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε μία εβδομάδα...», αναφέρει στην «Ε» η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη βιογεωγραφία υδρόβιων μικροοργανισμών και τα πλαγκτικά τροφικά πλέγματα.

«Θα λέγαμε ότι πρόκειται απλώς για ένα φυσικό φαινόμενο», εξηγεί, «αλλά το θέμα είναι ότι πλέον παρατηρείται πολύ συχνά στον κόλπο της Θεσσαλονίκης και κυρίως στην περιοχή μεταξύ Καλοχωρίου (δυτικά) και Αγγελοχωρίου (ανατολικά), που είναι και η πιο εύτροφη περιοχή με καθαρά ανθρωπογενή αίτια».

Ενας άλλος λόγος που παρουσιάζεται συχνά «ερυθρά παλίρροια» στο παράκτιο μέτωπο της πόλης φαίνεται πως είναι η μικρή ανανέωση του νερού και το ρηχό βάθος. Πριν από ένα μήνα περίπου, ένα ανάλογο φαινόμενο είχε εμφανιστεί στον Θερμαϊκό, μόνο που τότε τα νερά ήταν... πράσινα!

«Εκείνη την περίοδο είχαμε καταγράψει πράσινα επιπλέοντα μακρυφύκη που μεταφέρθηκαν από αλλού. Η "ερυθρά παλίρροια" είναι κάτι σαν διάδοχη κατάσταση στο φαινόμενο που είχε προηγηθεί τότε. Κι εκείνο το ακολούθησε ένα άλλο παρόμοιο φαινόμενο, μικρότερης έκτασης, που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Βλέπετε, υπάρχει μια διαδοχή στα φαινόμενα αυτού του είδους, που συνήθως έχουν ανθρωπογενή αίτια, όπως είναι αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα», καταλήγει η κ. Μουστάκα. * enet .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>