Ήταν στις τρεις οργιές θα πει ο Στέφανος Γκαμπράνης επαγγελματίας ψαράς στον Ίμερο,
Επρόκειτο για έναν λαγοκέφαλο, άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο! Η νευροτοξίνη του όπως λέγεται είναι 1250 φορές πιο ισχυρή από το κύανιο. Ενώ αντίδοτο δεν υπάρχει!
«Η θάλασσα νέκρωσε βγαίνουμε τα καίκια ρίχνουμε 100 δίχτυα και παίρνουμε δυο κιλά μπαρμπούνια τι να πρωτοκαλύψεις τα πετρέλαια τον κόπο» αναρωτιέται ο επαγγελματίας ψαράς Στέφανος Γκαμπράνης που είναι το αντικείμενο των συζητήσεων στους κύκλους των ψαράδων αφού με το καϊκι του την «Παναγιά» ψάρεψε προχθές ένα λαγοκέφαλο. Το ψάρι που το άκουσμά του μόνο προκαλεί φόβο και πανικό το λαγοκέφαλο πιάστηκε στα σαπιόδιχτά του, όπως θα μας πει. «Ήταν ένα μικρό ψάρι περίπου 500 γραμμάρια αλλά ήταν διαφορετικό το κατάλαβα αμέσως. Με περίεργο κεφάλι, πολλά χρώματα κυρίως στο κοκκινωπό και πολλές βούλες Δεν είχα ξαναγβάλει τέτοιο ψάρι αλλά άκουσα ότι διάφοροι ψαράδες έχουν πιάσει στην Ρόδο, στην Χαλκιδική. Ήρθε ο φίλος μου Αντώνης Κατσαρίδης το έβγαλε μια φωτογραφία, εγώ ασχολήθηκα με τις λιγοστές γλώσσες που είχα. Δεν ήταν σε βαθιά νερά στις τρεις οργιές» θα πει ο κ. Γκαμπράνης. Το ψάρι μόλις έγινε η σχετική …πιστοποίηση πετάχτηκε ψόφιο στην θάλασσα αλλά έπεσε συναγερμός. Λένε ότι το φαρμακερό ψάρι μπορεί να φέρει και θάνατο. Πρώτη φορά το έβγαλα ενώ εδώ και 30 χρόνια είμαι επαγγελματίας ψαράς. Δεν έχει αγκάθα όπως είναι η δράκαινα το πρόβλημα είναι μόνο αν το φας» μας εξηγεί. Τα παράπονα πολλά αφού το θρακικό πέλαγος στέρεψε. «Οι θάλασσες δεν έχουν ψάρια φέτος είμαστε πολύ χάλια. Δύσκολα βγαίνει το μεροκάματο. Φέτος δεν βγάλαμε ούτε σουπιές, ή γαρίδες. Η θάλασσα νέκρωσε, που θα πάει αυτή η κατάσταση» αναρωτιέται ο άνθρωπος.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Οι επιστήμονες συνιστούν την προσοχή των πολιτών και την αποφυγή κατανάλωσής του. Μέχρι τώρα το ψάρι που έφτασε στην Ελλάδα μέσω του Σουέζ από τον Ινδικό Ωκεανό, εμφανίζονταν στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Πελοπόννησο και τώρα στην βόρειο Ελλάδα και για πρώτη φορά στο Θρακικό πέλαγος Το επικίνδυνο ψάρι βρίσκεται και σε ρηχά νερά έχει μαύρες πιτσιλιές στην πλάτη και τερατόμορφο κεφάλι. Όταν είναι μικρό μοιάζει με σαρδέλα. Ο λαγοκέφαλος είναι επικίνδυνος αφού μπορεί να προκαλέσει παράλυση, αρρυθμίες ακόμη και το θάνατο εξαιτίας της. Η νευροτοξίνη του όπως λέγεται είναι 1250 φορές πιο ισχυρή από το κυάνιο. Αντίδοτο δεν υπάρχει, η όποια θεραπεία είναι μόνο συμπτωματική. Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση του ψαριού και αναλόγως της ποσότητας, μπορεί να καθυστερήσουν έως και 4 ώρες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή τόσο οι λιμενικές αρχές, οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, όσο και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών νευροτοξίνης που φέρει στα σπλάχνα και το δέρμα του.
\
Πηγή: xronos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ