Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ «Ταφόπλακα» στην αλιεία φέρνει η κατάργηση των οργανώσεων


Ζητά να εφαρμοστεί ο κανονισμός διαφορετικά «ο ψαράς θα χαθεί μέσα στις συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις»

Η ένταξη των αλιέων σε αγροτικές οργανώσεις όχι μόνο δεν μπορεί να εγγυηθεί το βιώσιμο μέλλον της αλιείας αλλά, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, το καταδικάζει, υποστήριξε  ο Στέλιος Μωραΐτης 
πρόεδρος παράκτιων αλιέων ΑΜ-Θ
Για πτώχευση της θάλασσας, μίλησε ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στέλιος Μωραΐτης, αναφερόμενος και στην πρόσφατη εξέλιξη, που θέλει την κατάργηση των αλιευτικών οργανώσεων, και την ένταξη πλέον των ψαράδων στο καθεστώς που ισχύει για αγροτικές οργανώσεις, όπως η ΓΕΣΑΣΕ και ΣΙΔΑΣΕ. Είναι η ταφόπλακα του κλάδου σημείωσε ο ίδιος, καθώς όπως υποστήριξε αυτές οι αγροτικές οργανώσεις όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν το βιώσιμο μέλλον της αλιείας αλλά, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, το καταδικάζουν. 

Το «λουκέτο» στις αλιευτικές οργανώσεις 

Το λουκέτο μπαίνει με το νομοσχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη. Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν 6.200 συνεταιρισμοί των αγροτών εκ των οποίων σύμφωνα με τον υπουργό μόλις 1.000 ήταν εκείνοι που δεν είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών. Εκτιμάται ότι 5.200 είναι ενώσεις-«φαντάσματα» και μέσα από το θεσμικό πλαίσιο τίθενται αυστηρά νέα κριτήρια και προϋποθέσεις για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην αγορά. Με το νομοσχέδιο συστήνονται τρεις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις για τις οποίες καθιερώνονται φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα. Αυτές είναι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις. Στην περίπτωση των αλιέων, αυτοί πλέον εντάσσονται, όπως είπε και ο κ. Μωραΐτης στις «χρεωμένες, κομματικοποιημένες και κρατικοδίαιτες» ΓΕΣΑΣΕ και ΣΙΔΑΣΕ. Η κατάργηση των αλιευτικών οργανώσεων είναι πλέον γεγονός και από τις 30 Ιουνίου του 2012, οι αλιείς θα πρέπει να λειτουργούν στους νέους τους φορείς. «Θα καταγγείλουμε αυτή την ενέργεια, γιατί αποφασίστηκε, χωρίς να ρωτηθούμε. Σε μια επαφή που είχαμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  στο οποίο υπαγόταν παλιότερα η αλιεία, μας διαβεβαίωσαν ότι θα παραμείνει ξεχωριστός συνδικαλιστικά ο κλάδος των αλιέων. Τώρα μάθαμε τελείως διαφορετικά πράγματα. Τελεσιγραφικά και τελεσίδικα, ότι έχει λήξει το θέμα, έχει ψηφιστεί ο νόμος, και έχει λήξει αυτό το θέμα. Θα διαμαρτυρηθούμε και θα φωνάξουμε γιατί θα χαθεί ο ψαράς μέσα σ’ αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ξέρουμε τι ρόλο έπαιξαν, καθαρά κομματικό ρόλο από τότε που έγιναν και τίποτα άλλο». Καταγγέλλοντας τη στάση της πολιτείας, ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων αναρωτήθηκε πως θα εκφράζεται μέσα από τα νέα του όργανα, ο ψαράς και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί ο πλουτοπαραγωγικός αυτός κλάδος στη χώρα μας. 


«Πτώχευση της θάλασσας»

Στα επιμέρους ζητήματα του κλάδου, ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων της Περιφέρειας αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους, ψαράδες. Αντιμετωπίζουμε την αδιαφορία της πολιτείας, είπε αναφερόμενος στο λιμάνι του Ιμέρου, το οποίο κάθε χειμώνα σχεδόν κλείνει επί μήνες, είτε λόγω των φυκιών που αποκλείουν την είσοδό του, είτε λόγω του φυτοπλαγκτού. «Ειδικά εμείς οι ψαράδες της Περιφέρειας αυτής αλλά και όλης της χώρας, ξέρουμε πόσες φορές έχουν γίνει προγράμματα, αλλά ειδικά στην περιοχή μας δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα. Για το αλιευτικό καταφύγιο του Ιμέρου που κλείνει δύο και τρεις φορές τον χρόνο, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα, να κατασκευάσουμε κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε απορροφήσει στην περιοχή χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, τόσο στα αλιευτικά καταφύγια όσο και σε άλλες δραστηριότητες του, και ακόμη δεν εφαρμόζεται καμία νομοθεσία. Τα αλιευτικά αποθέματα έχουν φτάσει σε κόκκινο επίπεδο, μιλάμε πραγματικά για πτώχευση της θάλασσας». 

Στα προβλήματα της αλιείας έρχεται να προστεθεί και η αναρχία που επικρατεί στη θάλασσα. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανονισμοί, είπε ο κ. Μωραΐτης, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την πολιτεία, για να διασωθεί ο πλούτος της θάλασσας και να επιβιώσουν οι ψαράδες.  «Μαθαίνουμε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζει – πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην εφαρμοστούν οι κανονισμοί που αφορούν τη μέση αλιεία, να ψαρεύουν δηλαδή περίπου όπου θέλουν και να καταστρέφουν τον πλούτο οι μηχανότρατες. Όλα αυτά είναι σημεία που δείχνουν για εμάς ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι πάει ακόμη χειρότερα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος και να κάνουμε μια νέα αρχή, αν θέλουμε να διατηρήσουμε κάτι από αυτό που έδωσε η φύση στη θάλασσα». Οι αντιδράσεις των αλιέων αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Δήμητρα Συμεωνίδου 
xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>