Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μόνιμος παραβάτης


Μόνιμος παραβάτης
Ζούμε στη μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που η αλιεία συνεχίζεται με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία και μάλιστα στο ένα μίλι από τη στεριά, γεγονός που επιβαρύνει δραματικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.


Και όλα αυτά την εποχή που η Επίτροπος Αλιείας είναι Ελληνίδα (!), ενώ έχει «δημιουργηθεί» και υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Ταυτόχρονα δεν έχει γίνει καμία εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα γριγρί, τα οποία σήμερα ψαρεύουν 300 μέτρα από την ακτή (ανεξαρτήτως βάθους), ενώ ο μεσογειακός κανονισμός για την αλιεία ορίζει σαφώς ότι η αλιευτική δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει χώρα πέραν του βάθους των 50 μέτρων.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχει κάνει ακόμη ένα βήμα δίνοντας λίστες με τα αλιευτικά που παρανομούν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, ενώ συμμετέχει μαζί με 11 ευρωπαϊκές οργανώσεις σε ομάδα εργασίας που ασχολείται με το θέμα της παράνομης και καταστροφικής αλιείας, που στη Μεσόγειο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μηχανότρατες, γριγρί, βενζινότρατες, παράκτιοι αλιείς με παράνομα μέσα, μπουκαλάκηδες και νυχτερινοί ψαροντουφεκάδες αφανίζουν τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, με το Λιμενικό Σώμα να έχει ουσιαστικά διαλυθεί αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην παρανομία.
Το Αρχιπέλαγος τονίζει ότι η παράνομη αλιεία συνιστά κλοπή των ψαριών από αυτούς που ψαρεύουν νόμιμα αλλά και από τις μελλοντικές γενιές. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της εναπόθεσης των όποιων ελπίδων μας στον θαλάσσιο τουρισμό, εμείς θα προσθέταμε ότι αποτελεί κλοπή από το ίδιο το μέλλον μας...
Αντώνης Μπληζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>