Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Η αναπαραγωγή των ψαριών

Κατά την εξέλιξη των ειδών, τα ψάρια έχουν αναπτύξει τις πιο διαφορετικές τεχνικές και διαδικασίες σο ζευγάρωμα και την διαδικασία της αναπαραγωγής τους. Ξεκινούν από τις πιο απλές διαδικασίες, του να αφήνουν αυγά και σπέρμα στο νερό και να σταματούν εκεί να ασχολούνται με την τύχη των αυγών και φτάνουν σε πολύπλοκες τεχνικές στον τρόπο ζευγαρώματος, αλλά και της φροντίδας των αυγών αρχικά και στην συνέχεια των μικρών.
Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ψάρια γεννούν αυγά. Πολλά είδη όπως αναφέραμε ήδη, αφήνουν τα αυγά τους στο νερό, ενώ άλλα τα αποθέτουν πάνω σε κάποια υλικά που μπορεί να είναι πέτρα, φύλλα φυτών, ξερά φύλλα δένδρων που έπεσαν στο νερό ή ξύλα.


Τα ψάρια που αφήνουν τα αυγά στο νερό χωρίς να τα αποθέτουν κάπου κάνουν πολύ περισσότερα από ότι αυτά που τα προστατεύουν. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Όταν τα αυγά είναι απροστάτευτα, το μεγαλύτερο μέρος τους γίνεται τροφή άλλων ψαριών και ένα πολύ μικρό μέρος τους καταφέρνει να φτάσει στο στάδιο της εκκόλαψης. Αλλά και τότε, μέχρι να γίνουν ενήλικα ψάρια πολλά πέφτουν θύματα άλλων κυνηγών.

Όσο πιο πολύ φροντίζουν κάποια είδη τα αυγά τους τόσο λιγότερα κάνουν συνήθως. Αφού τα φροντίζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν τα πιο πολλά και έτσι να συνεχιστεί το είδος.
Μια ιδιαίτερη ομάδα ψαριών έχουν εξελιχθεί έτσι, ώστε τα μικρά προστατεύονται κατά όλη την διάρκεια της εξέλιξης τους. Από την στιγμή που γονιμοποιούνται τα αυγά μέχρι τότε που τα ιχθύδια έχουν φτάσει σε μέγεθος που τα κάνει ανεξάρτητα, είναι προφυλαγμένα στο σώμα της μητέρας τους. Φυσικά, μιλάμε για τα ζωοτόκα είδη, όπως είναι τα γνωστά Guppy Poecilia reticulata, και τα υπόλοιπα είδη της οικογένειαςΖωοτόκων Poeciliidae. Τα αρσενικά αυτών των ειδών αποθέτουν το σπέρμα με το γονοπόδιο, ένα όργανο που διαθέτουν, μέσα στο σώμα της θηλυκιάς και από εκείνη την στιγμή και μετά, όλη η διαδικασία γίνεται στο σώμα της, μέχρι την στιγμή που θα βγουν ολοκληρωμένα ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>