Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Συρτή







Στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη η ελαφριά συρτή ή συρτή αφρού
 με την οποία αλιεύονται παλαμίδες, λούτσοι, γοφάρια, λαβράκια, μαγιάτικα και μελανούρια, καθώς και η συρτή βυθού, με την οποία ψαρεύονται κυρίως συναγρίδες, στείρες φαγγριά ροφοί και σφυρίδες. Ο ψαράς κινείται με την βάρκα του με πολύ μικρή ταχύτητα και τα θηράματα παραπλανημένα από την κίνηση του γυαλιστερού δολώματος ορμούν και πιάνονται. Σε περίπτωση που το θήραμα είναι μεγάλο ο ψαράς χαλαρώνει και τραβά εναλλάξ την πετονιά, έτσι ώστε να κάμψει την αντίσταση του ψαριού και αυτό κουρασμένο να παραδοθεί. Η ελαφριά συρτή απαιτεί γερο νήμα λινό ή νάιλον, ή με υδραίικο σπάγκο καλά κερωμένο και καταλήγει σε σύρμα μήκους 2,5μ., ικανό να συγκρατήσει το βάρος του ψαριού. Δολώνει με ψεύτικο μεταλλικό ψαράκι, κουταλάκι ή φτερά γλάρου, όλα με μια ή περισσότερες σαλαγκιές στην άκρη. Στη συρτή βυθού χρησιμοποιούνται 9-10 μολύβια, ενώ και εκεί τοποθετείται ψεύτικο ψαράκι ή συχνά και φρέσκο δόλωμα.

Χαρακτήρα πιο αθλητικό διαθέτει η αλιεία ανοιχτής θάλασσας με συρτή, που πραγματοποιείται από μικρά σκάροι με ισχυρό κινητήρα. Η αρματωσιά της συρτής στην περίπτωση αυτή αποτελείται από μονό συνθετικό νήμα ή από πλεχτό νήμα αρκετά ανθεκτικό με αγκίστρι σχετικά μεγάλο ( ανάλογα και με τα ψάρια που συχνάζουν στην περιοχή). Τα δολώματα που χρησιμοποιούνται είναι είτε ψόφια είτε ζωντανά είτε τεχνητά ψάρια καλαμάρια ή χταπόδια, τούφες από φτερά ή φούντες από άλλο υλικό. Το καλάμι είναι στηριγμένο σε σταθερή βάση, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη καρέκλα ψαρέματος, όπου δένεται ο ψαράς με ιμάντες για να αντιμετωπίσει το δυνατό ψάρι. Στην αλιεία αυτού του είδους το δόλωμα σέρνεται στην επιφάνεια με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 10 μιλίων , έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί την επίθεση του ψαριού που το ακολουθεί. Με αυτή την βαριά συρτή ή συρτή ύψους συλλαμβάνονται κυρίως ξιφίες, τόνοι, μαγιάτικα ακόμα και σκυλόψαρα. Αυτό το συνασπιστικό είδος αλιείας ονομάζεται game fishing και με αυτό το αντικείμενο διοργανώνονται αρκετά πρωταθλήματα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων  τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, σε περιοχές του Αιγαίου όπου βρίσκονται γνωστά περάσματα τόνων.

Στον κεντρικό ατλαντικό, στις αμερικανικές ακτές είναι πολύ διαδεδομένη η αλιεία με τη λεγόμενη μεγάλη συρτή. Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, σε νησιά με τουριστική ανάπτυξη το σπορ αυτό οργανώνεται από ξενοδοχεία, συλλόγους και ιδιώτες που θέτουν στη διάθεση των τουριστών – ερασιτεχνών ψαράδων σκάροι και εργαλεία. Συνηθισμένη λεία στη περιοχή αυτή είναι οι ξιφίες και οι τόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>