Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Επειγόντως να αλλάξει ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία


Η Ε.Ε ρίχνει την ευθύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις για αδιαφορία που επέδειξαν απέναντι στους ερασιτέχνες ψαράδες και προτείνει λύση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων με επιστολή της στην Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Μαρία Δαμανάκη, με έντονα επικριτικό ύφος, κατηγόρησε την Ελληνίδα Επίτροπο για αλαζονεία και αδιαλλαξία. Ο λόγος είναι ότι  δεν έλαβε υπ’ όψη της τα τεκμηριωμένα στοιχεία της ΠΟΠΕΑ που είχε αποστείλει για τα αίτια μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, καυτηριάζει την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. αναφέροντας ότι προωθεί τα συμφέροντα των ισχυρών. Η σκληρή αυτή επιστολή προβλημάτισε την Ελληνίδα Επίτροπο και έστειλε από τις Βρυξέλλες συνεργάτες της οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1967/2006 της Ε.Ε. που σκοπό έχει την προστασία της Μεσογείου Θάλασσας.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς Ομοσπονδίας ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γεν. γραμματέας καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ. Από πλευράς Ε.Ε. ο ο Ιταλός Φαμπρίτσιο Ντονατέλλα (διευθυντής της γενικής διεύθυνσης MARE  για τη Μεσόγειο). Από το επιτελείο της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος Γιωτάκος, η Κυριακή Πετρονικολού και η Κατερίνα Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΑ Ευάγγελος Βαμβακάρης, καταγόμενος από τις Κυκλάδες και από οικογένεια παράκτιων επαγγελματιών ψαράδων, με την μεγάλη του εμπειρία και με τα ισχυρά  επιχειρήματά του τεκμηρίωσε τις θέσεις και άφησε άφωνους τους αντιπροσώπους της Ε.Ε. Ουσιαστικά πρότεινε να  χωριστεί η αλιεία σε 4 κατηγορίες. Την επαγγελματική, ημιεπαγγελ\ματική, παραδοσιακή ερασιτεχνική και αθλητική. Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάρης, θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. η οποία ακόμη δεν έχει μητρώο ψαράδων. Αποτέλεσμα, να ανήκουν στην ίδια κατηγορία επαγγελματίες και ψευτοεπαγγελματίες, όπως παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες και ψευτοερασιτέχνες.

Ανέφερε επίσης ότι πριν καν συνταχθεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1967/2006 ΤΗΣ Ε.Ε. από το 2002 μέχρι που συντάχθηκε και εφαρμόστηκε, με 7 επιστολές μας (5 στον τότε Επίτροπο Αλιείας κ. BORG και 2 στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. BARROZO) είχαμε προτείνει να προηγηθούν αξιόπιστες μελέτες οι οποίες θα αποδείκνυαν ποιά αλιευτικά εργαλεία καταστρέφουν περισσότερο την Μεσόγειο θάλασσα. Ο λόγος ήταν να μην παρασυρθούν από παράκτιους επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι επιθυμούσαν το παραμερισμό των άλλων ψαράδων για να έχουν αυτοί την αποκλειστική κυριότητα της θάλασσας. Επίσης, είχαμε ζητήσει από τους συντάκτες του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ να μελετήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μελέτες αξιόπιστων φορέων όπως της WWF, του ΚΟΥΣΤΩ, κ.α. οι οποίοι αναφέρουν παράγοντες σημαντικότερους ακόμη και από την υπεραλίευση. Δυστυχώς, η Ε.Ε μας αγνόησε και επηρεαζόμενη και πιεζόμενη από τα ισχυρά Λόμπυ των επαγγελματιών αλιέων, θεώρησε ως κύριους υπεύθυνους της καταστροφής της θάλασσας τους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες. Χωρίς λοιπόν να λάβει υπ’  όψη της ότι το δίχτυ είναι παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο και αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και τις οικονομικές επιπτώσεις, το κατάργησε

Η ΕλλάδΑ ΕΙΝΑΙ η μοναδική χώρα που δεν διαθέτει μητρώο ψαράδων με αποτέλεσμα να ανήκουν στην ίδια κατηγορία επαγγελματίες και ψευδοεπαγγελματίες, ερασιτέχνες και ψευτοερασιτέχνες…

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Η Ομοσπονδία, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, είχε ενημερώσει την Ε.Ε. ποιοί σημαντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου που είναι κατά  σειρά:
1) Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Δε γνωρίζει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η επιστημονική της επιτροπή ότι χιλιάδες βιομηχανίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές σε 21 χώρες της μεσογείου ρυπαίνουν τη Μεσόγειο με εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων κάθε χρόνο, τα οποία έχουν και δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο γιατί μεταφέρονται μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Επίσης, δεν γνωρίζουν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στην θάλασσα οδηγούν στην απόθεση μεγάλων ποσοτήτων οργανικής ύλης στον θαλάσσιο πυθμένα και οι συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου επιβαρύνουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα;

Η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα η οποία επικοινωνεί με τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα. Ο περίκλειστος χαρακτήρας της την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ρύπανση. Οι ελληνικές ακτές, καθώς βρίσκονται στο ανατολικότερο άκρο αυτής της κλειστής λεκάνης, είναι περισσότερο ευάλωτες σε μία σειρά σοβαρών κινδύνων. Στη Μεσόγειο έχουν επισημανθεί 115 περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ρύπανσης.

Όπως έχει διαπιστωθεί, ούτε η Ε.Ε ούτε οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν ασχοληθεί και αναφερθεί για το θέμα αυτό παρ’ όλο που είναι ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος για την καταστροφή της Μεσογείου. Γιατί λοιπόν όλοι σιωπούν;

2) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κίνδυνος για το θαλάσσιο πλούτο με τον οποίο κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε εκτός από την Ομοσπονδία μας. Είναι μία από τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και το γνωρίζουμε στην πράξη.
Ο πρόεδρος Ευάγγελος Βαμβακάρης παρέδωσε και για τους δύο αυτούς παράγοντες επιστημονικές μελέτες του Κουστώ και της WWF.

3) ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ: Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που θα έπρεπε να αναφέρεται στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ και που αποδεικνύει περίτρανα ότι στόχος της Ε.Ε. δεν είναι η προστασία της Μεσογείου αλλά η υποστήριξη των συμφερόντων των ισχυρών είναι, ότι δεν υπάρχει καμία χρονική περίοδος απαγόρευσης λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Είχαμε προτείνει μόνο εμείς, λόγω ωοτοκίας των αλιευμάτων να απαγορεύονται όλα τα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών και ερασιτεχνικών, από 15 Μαΐου έως τέλος Ιουνίου. Όχι  μόνο  μας αγνόησαν, αλλά μας προκαλούν αφού αφήνουν το διάστημα αυτό τους επαγγελματίες ψαράδες και ιδιαίτερα τα συρόμενα εργαλεία να καταστρέφουν το βυθό.

4) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΟΝΑΡ ΚΑΙ ΣΚΑΛΩΜΑ ΔΙΧΤΥΩΝ: Πριν από 25 χρόνια υπήρχαν αμέτρητοι τόνοι μπαλάδων. Όμως, από τον καιρό που οι παράκτιοι επαγγελματίες ψαράδες χρησιμοποιούν τα Σόναρ αντί για καθετές, αλιεύουν με εκατομμύρια μέτρα δίχτυ, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά 80%. Σε αυτό, δεν ευθύνεται μόνο η υπεραλίευση, αλλά το χειρότερο είναι ότι λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων  σκαλώνουν στα  βράχια του βυθού εκατομμύρια μέτρα δίχτυα τα οποία προκαλούν μεγάλη καταστροφή. Πάλι η Ομοσπονδία μας είναι ή μόνη που το έθιξε και που η Ε.Ε αδιαφόρησε.

5) ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΔΙΧΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η Ε.Ε.  γνωρίζει πολύ καλά ότι οι παράκτιοι επαγγελματίες ψαράδες, για να αλιεύουν αστακούς, χρησιμοποιούν παλιά δίχτυα σκόπιμα για την αλιεία τους. Ο λόγος είναι ότι αφ’ ενός μεν τα αφήνουν 3-4 μέρες στον βυθό όπου τα ψάρια που πιάνονται γίνονται δόλωμα στους αστακούς και αφ’ ετέρου, τις περισσότερες φορές τα δίχτυα σκαλώνουν στα βράχια του βυθού. Ένας που γνωρίζει το αντικείμενο, θα καταλάβει τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν οι παράκτιοι επαγγελματίες.

6) ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Στο μόνο που όλοι οι ψαράδες συμφωνούμε είναι, ότι τα συρόμενα εργαλεία είναι εκείνα που προκαλούν την μεγαλύτερη καταστροφή. Εφόσον η Ε.Ε. επέτρεψε τη χρήση τις μηχανότρατας θα έπρεπε αυτή να γίνεται για απόσταση τουλάχιστον 5 μιλίων από τις ακτές της νησιωτικής Ελλάδας και να απαγορευθεί η αλιεία αυτής τις νυχτερινές ώρες. Ο λόγος είναι ότι το κέντρο παρακολούθησης σκαφών δεν μπορεί να ελέγχει τις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες. Δεν είναι κατάλληλα στελεχωμένα και τα δεδομένα που συγκεντρώνει το σύστημα δεν διασταυρώνονται με τα πραγματικά δεδομένα της θέσης των αλιευτικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχείς παραβάσεις που παρατηρούνται ιδιαίτερα στην νησιωτική Ελλάδα κατά την διάρκεια της νύχτας . Επίσης, θα πρέπει οι μηχανότρατες εκτός των άλλων, να αλιεύουν τους μήνες Νοέμβριο- Απρίλιο.

Όσον αφορά τώρα τα γρι-γρι, θα πρέπει να μεγαλώσουν το άνοιγμα ματιού στα δίχτυα τους γιατί είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα τους θερινούς, μήνες να αλιεύουν με δίχτυ με άνοιγμα ματιού 4-5 χιλιοστά καταστρέφοντας το γόνο.

Μετά από αυτά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών αλιέων ζήτησε από τους αντιπροσώπους της Ε.Ε. οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες (περίπου 10-14 χιλιάδες ) να ενταχθούν σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων, όπως συμβαίνει με άλλα κράτη της Ε.Ε.

Στην κατηγορία αυτή δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια με τους επαγγελματίες και θα αλιεύουν με 300 μέτρα μανωμένο δίχτυ και μόνο τρεις φόρες την εβδομάδα.
Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Πρέπει λοιπόν επειγόντως να γίνει τροποποίηση του κανονισμού γιατί σήμερα υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Απαντώντας, ο συνεργάτης της κ. Δαμανάκη, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου  παραπονέθηκε στον κ. Βαμβακάρη για τη σκληρή επιστολή που έστειλε στην Επίτροπο. Συγχρόνως, για να δικαιολογήσει την κ. Δαμανάκη, έριξε τις ευθύνες στον προηγούμενο επίτροπο κ. Borg με την αιτιολογία ότι αυτός τότε ήταν Επίτροπος. Επίσης, ανάφερε ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο δεν γνώριζε η Ομοσπονδία και ήταν ότι η Ε.Ε. είχε δώσει στα κράτη μέλη ένα μεταβατικό διάστημα από 1/1/2007 – 31/12/2010. Στο διάστημα αυτό, κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε., μπορούσε να προτείνει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του τοπικές διαφοροποιήσεις, κάτι όμως που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ και η τωρινή του ΠΑΣΟΚ. Τώρα πλέον δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση ακόμη και αν συμφωνούσαν και τα 27 μέλη της Ε.Ε. Άρα όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ευθύνεται ούτε η κ. Δαμανάκη ούτε η Ε.Ε. Εκνευρισμένος ο κ. Βαμβακάρης από αυτά που άκουσε, απάντησε  στον κ. Παπακωνσταντίνου: Το έντονα επικριτικό ύφος της επιστολής μας, εγώ θα το χαρακτηρίσω πολύ ήπιο μετά την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και της Ε.Ε.  Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε να μας κυβερνούν πολιτικοί και τεχνοκράτες άσχετοι, αδιάφοροι εφαρμόζοντας κανονισμούς και νόμους οι οποίοι καταργούν την ελευθερία μας και τις παραδόσεις μας. Επίσης, τους θεωρούμε υπεύθυνους για την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου. Το χειρότερο είναι ότι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς με αυταρχικό τρόπο για να εξυπηρετούν συμφέροντα των ισχυρών.  Και σας ερωτώ, οι ευρωπαίοι πολίτες που θα βρουν το δίκιό τους; Πληρώνουμε εμείς οι πολλοί για να επωφελούνται οι λίγοι; Εμείς δεν θεωρούμε  τον κ.Borg  ως μόνο υπεύθυνο για τον Κανονισμό, αλλά και περισσότερο την Ελληνίδα Επίτροπο γιατί ως βουλευτής είχε ενημερωθεί για τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας. Μάλιστα για το θέμα αυτό το 2008 είχαν γίνει από βουλευτές όλων των κομμάτων ερωτήσεις στη Βουλή,  όπως του πρώην Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και σημερινός γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καχριμάκης, ο οποίος πολιτεύεται στη Κρήτη, και του υφυπουργού και πρόεδρου ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών της Βουλής και της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος πολιτεύεται στις Κυκλάδες. Εφ’ όσον λοιπόν γνώριζε το θέμα, αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το πρόβλημά μας, μέχρι το τέλος του 2010 θα μπορούσε να είχε τροποποιήσει το ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ και να μην περιμένει την τότε Υπουργό κ. Μπατζελή και τον κ. Καρχιμάκη, να ενδιαφερθούν. Εξ’ άλλου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από πλευράς Ε.Ε. αφού με επτά επιστολές μας στον κ. Βarrozo και κ. Borg τους είχαμε επανειλημμένως ενημερώσει για όλα αυτά τα προβλήματα που σας αναφέραμε. Βεβαίως, μεγάλη ευθύνη για ότι έχει γίνει φέρουν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενώ συνυπεύθυνοι είναι και όλοι οι ευρωβουλευτές. Βλέποντας τον δικαιολογημένο εκνευρισμό του προέδρου της ΠΟΠΕΑ, οι συνεργάτες της κ. Δαμανάκη συμφώνησαν με τα ισχυρά επιχειρήματά του και θεώρησαν δίκαιο το αίτημα των παραδοσιακών ερασιτεχνών αλιέων. Όμως, όπως ανέφεραν, ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ είναι πλέον Νόμος της Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα  να τον εφαρμόσουν. Πάντως ο συνεργάτης της κ. Δαμανάκη, κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε χωρίς κανένας από τους αντιπροσώπους να διαφωνήσει ότι η Ε.Ε. δεν θα έφερε αντίρρηση αν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Διαμαντίδης εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο μέτρα αντίστοιχα με αυτά της Κύπρου και της Ισπανίας.  Μετά από αυτά, διαπιστώνεται ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των παραδοσιακών ερασιτεχνών αλιέων αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση  και ενδιαφέρον από την κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>