Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Απόφαση για εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών υπέγραψε ο Φίλιππος Σαχινίδης


Υπουργική απόφαση που αφορά σε πρόγραμμα επιδότησης ύψους εικοσιπέντε εκατομμυρίων ευρώ για εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αλιείς που θέλουν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των αλιευτικών τους εργαλείων που βρίσκονται επάνω στο σκάφος, ενώ σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των αλιευτικών σκαφών «ηλικίας» άνω των δέκα ετών.

Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια ή στον δήμο που ανήκουν, προκειμένου να αποσύρουν η να αλλάξουν τη χρήση του σκάφους τους. Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων είναι οι πλοιοκτήτες επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και ιδιοκτήτες σκαφών σπογγαλιείας.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου εννιακόσιες αιτήσεις και εντός των ημερών αναμένεται να αρχίσει άμεσα η αξιολόγησή τους από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

«Το φυτοπλαγκτόν μας κατέστρεψε»

Ως «νέο πρόγραμμα που όμως έρχεται από παλιά» χαρακτηρίζει αυτό που επανέφερε το υπουργείο Οικονομίας με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ξάνθης Μάκης Καπουσατζής. «Είναι κάτι θετικό για τον κλάδο και ιδίως για κείνους που έχουν παλιά σκάφη, ωστόσο είναι κάτι που ίσχυε και νωρίτερα, απλά είχε μια στάση δύο ετών. Το επανεμφανίζουν τώρα, αλλά είναι παλιό μέτρο» λέει χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τα του προγράμματος, ο κ. Καπουσατζής δηλώνει: «Πρόκειται για επιδότηση όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του σκάφους, των εργαλείων και σε ό,τι περιλαμβάνει το σκάφος, ακόμη και αντικατάσταση τού ίδιου. Ανάλογα με το σκάφος που έχει ο καθένας, κάνει και τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση, μεταφέροντας και την άδεια σε καινούργιο σκάφος αν χρειαστεί και έχοντας επιδότηση για ό,τι κάνει. Επιδότηση που είναι ανάλογη των εργασιών που θα κάνει και κινείται μέχρι και 50%».

Το μέτρο ενεργοποιείται σε μια στιγμή που το παρόν και το μέλλον και του κλάδου δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ευοίωνα: «Χάλια, όσο πάει και χειρότερα» είναι η απάντηση του προέδρου των Ξανθιωτών αλιέων σε σχετική ερώτησή μας, μια απάντηση που την ακούει πλέον κανείς από κάθε πλευρά της παραγωγικής ζωής του τόπου. Και εξηγεί: «Είχαμε το πρόβλημα με το φυτοπλαγκτόν που έκανε μεγάλη ζημιά, χωρίς να δοθεί καμία αποζημίωση. Ο υφυπουργός κ. Διαμαντίδης μάς το ξεκαθάρισε την τελευταία στιγμή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την καταβολή αποζημιώσεων, γιατί –λέει- είναι σύνηθες φαινόμενο! Εμείς που είμαστε τριάντα χρόνια στη δουλειά, δεν καταλαβαίνουμε από πού και πώς κρίνεται σύνηθες φαινόμενο…».

Ο κ. Καπουσατζής υπογραμμίζει ότι «ο καθένας μας παλεύει για το μεροκάματο μέσα σε πολύ δύσκολο τοπίο» και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει παραγωγή αφού το φυτοπλαγκτόν έκανε πολύ μεγάλη ζημιά και σταμάτησε την αναπαραγωγή των αλιευμάτων. Τα χταπόδια τα βρήκε μόλις άφησαν τα αβγά, έπεσε αυτό το πράγμα πάνω τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οξυγόνο και να μην σκάσουν τα αβγά. Το ίδιο έγινε και στις γαρίδες και σε άλλα αλιεύματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι αυτοί το βλέπουν ως “σύνηθες φαινόμενο”… Προσωπικά είμαι 26 χρόνια στη δουλειά και τέτοιο πράγμα πρώτη φορά είδα. Η Θράκη έχει μεγάλη παραγωγή σε χταπόδια και φέτος είναι στο μηδέν. Συγκεκριμένα τώρα έρχομαι από τη δουλειά και με το ζόρι μάζεψα δέκα-δεκαπέντε κιλά χταπόδια…» καταλήγει ο συνομιλητής μας.
Συντάκτης:Θοδωρής Μπακάλης
paratiritis-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>