Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κίνδυνος μαζικής εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής στους ωκεανούς


Αλλάζει άρδην προς το χειρότερο η εικόνα της καταστροφής στο φυσικό περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες φέρνουν πλέον τη ζωή στη Γη στα πρόθυρα της εξαφάνισης!

Νεότερες και πιο εμπεριστατωμένες μελέτες δείχνουν ότι η ζημιά, ειδικά στους ωκεανούς, τις δεξαμενές ζωές του πλανήτη, είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι συνθήκες σήμερα θυμίζουν τις περιόδους μαζικής εξαφάνισης των ειδών κατά τις δραματικές φάσεις των κοσμογονικών μεταβολών που σημάδεψαν και καθόρισαν την εξέλιξη της ζωής.

Οι ωκεανοί, που υφίστανται τόσο τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, όσο και και τα αποτελέσματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η υπεραλίευση, παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα με τις προηγούμενες φάσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών, προειδοποιεί διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι 27 επιστήμονες από έξι χώρες, που συμμετείχαν σε συνέδριο τον Απρίλιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δίνουν μία άκρως ανησυχητική εικόνα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

"Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά", δήλωσε ο Αλεξ Ρότζερς, επιστημονικός διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών (IPSO), υπό την αιγίδα του οποίου διεξήχθη η μεγάλη αυτή επιστημονική έρευνα, με τη συνεργασία επίσης της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN) και της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Προστατευόμενες Περιοχές (CMAP).

"Λαμβάνοντας υπόψη το αθροιστικό αποτέλεσμα των ανθρώπινων ενεργειών στους ωκεανούς συνειδητοποιήσαμε ότι οι συνέπειες τους είναι πολύ σοβαρότερες από ό,τι ο καθένας μας είχε αντιληφθεί στην προσωπική του έρευνα" σημείωσε ο Ρότζερς.

Η επιστημονική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "ο συνδυασμός των περιβαλλοντικών πιέσεων που παράγουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαμορφώνει συνθήκες όμοιες με εκείνες που επικρατούσαν στη Γη σε κάθε μία από τις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις ειδών".

Σε διάστημα περίπου μισού δισεκατομμυρίου χρόνων πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών συνέβησαν στον πλανήτη μετά από φυσικές καταστροφές, εξαιτίας των οποίων πάνω από το 50% των υπαρχόντων ειδών χάθηκαν. Μεταξύ των δεικτών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που βρίσκονται στο κόκκινο είναι η μέση θερμοκρασία των ωκεανών, τα υψηλά επίπεδα μεθανίου και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. “Είναι οι παράγοντες που βρίσκουμε σε κάθε μία από τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών στην ιστορία της Γης" τονίζουν χαρακτηριστικά οι εμπειρογνώμονες.

Η ομάδα των ειδικών σημειώνει ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφώνται από τους ωκεανούς "είναι ήδη πολύ υψηλότερα σήμερα απ' ό,τι την εποχή της τελευταίας μαζικής εξαφάνισης των θαλάσσιων ειδών, περίπου πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, όταν σχεδόν το 50% ορισμένων ομάδων ψαριών των βαθέων υδάτων εξαφανίστηκαν".

“Οι ωκεανοί της υδρογείου διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περάσουν σε μια φάση εξαφάνισης των θαλάσσιων ειδών" τονίζουν οι επιστήμονες. Συνολικά η έκθεση διαπιστώνει ότι "ο ρυθμός και τα ποσοστά εκφύλισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ζωής στους ωκεανούς είναι πολύ μεγαλύτερα από οτιδήποτε άλλο έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα".

Οι ειδικοί ανησυχούν και για την υπεραλίευση, η οποία "έχει αποτέλεσμα τη μείωση ορισμένων εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κατά περισσότερο από 90%", ή ακόμη και για την απορροή των γεωργικών λιπασμάτων, "που έχουν ήδη προκαλέσει θεαματική παρακμή του θαλάσσιου περιβάλλοντος".

"Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ρύποι από τα χημικά επιβραδυντικά κατά των πυρκαγιών και τις συνθετικές αρωματικές ουσίες που βρίσκονται στα απορρυπαντικά μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και στις πολικές θάλασσες” αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ωκεανός είναι "το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη που κρατά τον κόσμο μας σε βιώσιμες συνθήκες" λένε οι ειδικοί και ζητούν "την επείγουσα υιοθέτηση ενός καλύτερου συστήματος διακυβέρνησης των ανοικτών θαλασσών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>