Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νεκρή θάλασσα ο Θερμαϊκός.Στοιχεία ΣΟΚ



Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Θερμαϊκός κόλπος, που έχει μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα...


Βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και αστικά λύματα χύνονται ανεξέλεγκτα από αγωγούς, αλλά και από τα ποτάμια της Μακεδονίας που εκβάλλουν σε αυτόν. 

Επιστημονικοί φορείς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ψαράδες της περιοχής καταγγέλλουν σύμφωνα με δημοσίευμα της real planet ότι ο Θερμαϊκός έχει αφεθεί στη τύχη του από την πολιτεία, καθώς ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν αφιλόξενο τόπο για κάθε μορφή ζωής.
Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση και οι ψαράδες από τη Νέα Μηχανιώνα. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για ένα μέτωπο εκτεταμένης ρύπανσης, που ξεκινά από τα παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και φτάνει στην οριογραμμή που εκτείνεται μεταξύ της Μεθώνης στα ανατολικά έως το ακρωτήριο της Επανομής στα δυτικά. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι «νεκρές» ζώνες του κόλπου στις οποίες δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής.Από την άλλη, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, με τους τοξικούς μικροοργανισμούς που εμφανίστηκαν πρόσφατα στον κόλπο, είναι ένα από τα αποτελέσματα της εκτεταμένης ρύπανσης. Το γνωστό, δηλαδή, φαινόμενο του ευτροφισμού που σκοτώνει τα ψάρια και τους οργανισμούς.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Θερμαϊκός είναι ο κόλπος που έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς τις πηγές ρύπανσης, την ποιότητα των ρύπων, ακόμα και τις τιμές των συγκεντρώσεων, σε παραπάνω από 50 σταθμούς δειγματοληψίας.
Η πιο πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 36 σημεία του Θερμαϊκού από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φυτιανό, δείχνει ότι τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως επίσης και κολοβακτηρίδια σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του κόλπου σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων.
Τα πρωτεία για τη ρύπανση κατέχουν η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και η περιοχή των παλαιών βυρσοδεψίων.
Όλα τα παραπάνω  καταγγέλει και ζητά απάντηση από το ΥΠΕΚΑ , η βουλευτής Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.Όπως καταλαβαίνουμε όλοι το ΥΠΕΚΑ ασχολείται με άλλα πιο..σοβαρά θέματα,όπως η κλιματική αλλαγή και ο Θερμαϊκός έχει αφεθεί στην τύχη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>