Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αλιεία με συρόμενα εργαλεία βυθού

Αρχέγονα δάση βρίσκονται σε κίνδυνο... στο βάθος των ωκεανών. Οι βιολόγοι εκτιμούν πως κάπου 500 χιλιάδες με 5 εκ. θαλάσσια είδη δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Πολλά όμως από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της πιο καταστροφικής αλιευτικής μεθόδου – της αλιείας με συρόμενα εργαλεία βυθού. Πρόκειται για τις τελευταίες παρθένες περιοχές του πλανήτη που παραμένουν ακόμα ενεξερεύνητες.

Βουνά μέσα στη θάλασσα

Ο βυθός των ωκεανών έχει τα δικά του βουνά τα οποία ονομάζονται υποθαλάσσια όρη. Συναντώνται σε βάθος τουλάχιστον χιλίων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως η μακρύτερη οροσειρά του πλανήτη δεν βρίσκεται στην επιφάνεια της γης αλλά μέσα στη θάλασσα – η Υποθαλάσσια Οροσειρά, η οποία κόβει περιμετρικά τη γη από τον Αρκτικό Ωκεανό έως τον Ατλαντικό. Έχει το τετραπλάσιο μήκος από τις Άνδεις, τα Βραχώδη Όρη των ΗΠΑ και τα Ιμαλάια μαζί! 

Τα υποθαλάσσια όρη περιλαμβάνουν περιοχές με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, όπως πυκνούς πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους παγωμένων νερών, αποικίες κοραλλιών, οστρακοειδή όπως θαλάσσιες αράχνες και αστακούς. Πολλά από τα είδη που κατοικούν στα υποθαλάσσια όρη δεν συναντώνται πουθενά αλλού και πιστεύεται πως κάποια απαντώνται μόνο σε ένα ή δύο συγκεκριμένα υποθαλάσσια όρη!


Νούμερο 1 απειλή : τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία βυθού

Δυστυχώς, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την βιομηχανική αλιεία εξαντλούν τους πόρους  που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτοι. Αυτό γίνεται δυνατό με τη βοήθεια μίας μεθόδου που ονομάζεται αλιεία με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία βυθού.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί τεράστια, συρόμενα βαριά δίχτυα κατά μήκος του βυθού της θάλασσας. Μεγάλες μεταλλικές πλάκες και ελαστικοί τροχοί που είναι κρεμασμένοι σε αυτά κινούνται στο βυθό και καταστρέφουν οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι μορφές ζωής που συναντώνται σε μεγάλα βάθη αποκαθίστανται με πολύ αργούς ρυθμούς μετά από μία τέτοια καταστροφή και μπορεί να χρειαστούν από δεκαετίες έως και εκατοντάδες χρόνια – εάν καταφέρουν ποτέ να αποκατασταθούν.

Εάν δεν απαγορευτεί η χρήση αυτής της αλιευτικής μεθόδου, τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία βυθού θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση των ειδών που συναντώνται μόνο σε μεγάλα βάθη, πριν προλάβουμε καν να τα ανακαλύψουμε. Είναι σα να οδηγήσει κανείς μία τεράστια μπουλντόζα μέσα σε ένα δάσος με οργιώδη βλάστηση και πλούσια πανίδα που δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί, με αποτέλεσμα να μείνει μία επίπεδη, άμορφη έρημος. Είναι σα να ανατινάξουμε τον Άρη πριν καν πατήσουμε το πόδι μας σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>